Familia unui copil cu sindromul Down, condamnată la foamete

Familia unui copil cu sindromul Down, condamnată la foamete

O femeie din Săcele se chinuieşte să crească singură patru copii, dintre care unul cu sindromul Down. Acesta fusese încadrat în gradul de handicap grav cu asistent personal, dar acum are doar accentuat, aşa că mama a pierdut banii pe care îi primea în plus. Primarul din comună este stupefiat că unui astfel de copil nu i se acordă însoţitor, aşa că este hotărât să ajute această familie să atace decizia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa până în pânzele albe.

Luna trecută, Ileana a mers cu fiul său, de doar 3 ani, bolnav cu sindromul Down la evaluare, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, pentru a fi încadrat, din nou, într-un grad de handicap. Face asta în fiecare an, iar la sfârşitul lunii martie a primit decizia specialiştilor pentru 2016, care au considerat că micuţul a înregistrat un progres, are potenţial de recuperare, aşa că acesta a primit doar gradul de handicap accentuat. Mama din comuna Săcele nu înţelege cum de comisia D.G.A.S.P.C. consideră că un copil cu sindromul Down nu are nevoie de asistent personal, aşa că ne-a cerut ajutorul, ca şi primarului din localitate, care ne-a declarat că este năucit de hotărârea specialiştilor.

comuna-sacele„Nu mi-a venit să cred când a venit femeia la Primărie şi ne-a explicat ce s-a întâmplat. Mi se pare strigător la cer. Copilul are sindromul Down, cum e posibil să consideri că nu are nevoie de un însoţitor, de îngrijiri speciale? El nu va scăpa de această boală niciodată, doar nu se aşteaptă cei de la D.G.A.S.P.C. să se însănătoşească! Noi o ajutăm cu tot ce putem, chiar şi financiar, pentru că mai are trei copii acasă şi îi creşte singură. Iar acum i-a tăiat şi banii pentru însoţitor, e şi mai grav“, ne-a declarat primarul din Săcele, Ion Oprea.

Edilul-şef este decis chiar să ajute această familie să atace în instanţă decizia specialiştilor, considerând că acestei mame oropsite i se face o mare nedreptate. Nu ar fi singurul astfel de caz, de multe ori încadrările în grad de handicap stabilite de comisia direcţiei nefiind pde placul bolnavilor, aşa că aceştia au decis să îşi caute dreptate prin sălile Tribunalului. Mulţi chiar au câştigat, probabil magistraţii fiind impresionaţi de greutăţile lor.

Aceeaşi boală, grade de afectare diferite

Contactaţi telefonic, reprezentaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa ne-au explicat că bolnavii sunt afectaţi de sindromul Down mai mult sau mai puţin. Unii au şi afectare cardiacă, alţii şi neuro-musculară, de aceea ei sunt încadraţi în grade de handicap diferite. În privinţa micuţului din comuna Săcele, anul acesta ei au constatat un progres semnificativ: face aproape toate lucrurile ca orice copil de 3 ani. „Din comisie au făcut parte şi un psihiatru, şi un medic specialist, la dosar sunt toate evaluările specialiştilor, chiar şi una neurologică, şi toţi au constatat un progres în urma recuperărilor pe care le-a făcut, a recuperat chiar şi deficitul motor. Merge, înţelege contextul, e interesat de jucării etc. De aceea are doar grad de handicap accentuat, nu grav cu asistent personal. Minorul a avut acel grad doar în 2013, la prima evaluare. Din anul următor a fost încadrat mereu în grad accentuat“, ne-a declarat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al D.G.A.S.P.C.

Gradul de handicap nu este acordat pe viaţă, ci în fiecare an, pe baza evaluărilor din acel moment, care determină cât de mult este afectată funcţionarea şi limitarea în activitate a bolnavului, pe baza unor criterii medicale şi psiho-sociale. „Gradul se acordă în funcţie de documentele de la dosar, de evaluările medicilor, în funcţie de metodologia stabilită prin lege. Copiii cu sindromul Down, ca şi alţi bolnavi, sunt afectaţi de maladie mai mult sau mai puţin. Asta nu înseamnă că sunt vindecaţi, doar că s-au recuperat în diverse stadii. Exact asta şi ne dorim, de aceea se stabileşte şi un plan de recuperare, ca ei să ajungă să aibă o viaţă aproape normală. Întârzierea uşor moderată rămâne, asta e clar, dar există şi copii cu sindrom Down care sunt studenţi la «Ovidius», de exemplu. Boala e aceeaşi, dar ei au grade diferite, în funcţie de progrese“, ne-a mai explicat Onea.

Membrii comisiei plătesc din salariu greşelile pe care le fac

În plus, gradul de handicap nu se stabileşte în funcţie de situaţia materială a familiei, de greutăţile mamei. Pentru aceasta, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa poate căuta alte soluţia, împreună cu Primăria de care aparţine bolnavul. „Încadrarea se face în funcţie de criteriile din lege, iar aceasta nu îţi dă voie să dai un grad cu asistent personal pentru că familia e săracă. Altfel, la un control, membrii comisiei trebuie să plătească din buzunar pentru orice bani primiţi ilegal de bolnavi. Cei nemulţumiţi, pot să conteste decizia la Tribunal, iar dacă instanţa îi dă câştig de cauză, noi vom respecta hotărârea“, a concluzionat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al D.G.A.S.P.C..

Micuţul din Săcele cu sindrom Down a primit grad de handicap accentuat, astfel că pentru toate recuperările pe care le va face, nu se va plăti internarea. În plus, i s-au acordat şase călătorii gratuite pe an, pentru a i se facilita accesul la terapii oriunde în ţară.

Valentin ISPAS

Comenteaza acest articol

css.php