Lasă-ţi copilul să-şi aleagă singur viitorul!

Lasă-ţi copilul să-şi aleagă singur viitorul!

Deşi încă nici primul semestru al acestui an şcolar nu s-a terminat, elevii clasei a 12-a au deja emoţii. Se pregătesc intens pentru a trece peste examenul de bacalaureat, pentru a deveni mai târziu ceea ce şi-au propus încă din copilărie. Ceea ce trebuie să înţeleagă părinţii este faptul că nu trebuie să impună copiilor lor o facultate, dacă aceştia nu se regăsesc în acel domeniu.

Chiar dacă absolvenţii clasei a 12-a au trecut cu brio de examenul de bacalaureat sau nu, cu toţii trebuie să-şi pregătească atent o strategie pentru viitorul apropiat şi cel îndepărtat, deoarece adolescenţa se apropie de final, iar viaţa de adult, presărată cu multe responsabilităţi, se apropie cu paşi repezi. Cei care nu au luat bacalaureatul au de ales între a se pregăti mai bine şi a mai încerca încă o dată sau să înceapă deja cariera, iar elevii care au trecut de „examenul maturităţii“ au de luat o decizie foarte importantă, de care depinde o mare parte din viaţa lor profesională. Ei trebuie să-şi aleagă specializarea la facultate, astfel încât aceasta să le reprezinte cel mai bine dorinţele şi aptitudinile. În opinia specialiştilor, tânărul este suficient de matur încât să conştientizeze ce îşi doreşte, ce îi place şi cariera care i se potriveşte cel mai bine. „Dacă părinţii impun copiilor o facultate, iar acesta nu se regăseşte în acel domeniu, riscă să înceapă acea facultate, s-o abandoneze pe parcurs, s-o termine dar să nu profeseze sau, în cea mai nefericită situaţie, să lucreze în acel domeniu, dar să trăiască eşec după eşec. Regăsim aici mulţi licenţiaţi de facultăţi care nu lucrează sau nu evoluează în acel domeniu. Pentru a cunoaşte succesul în carieră, este corect să lăsăm copilul să urmeze calea unde poate fi creativ, unde învaţă şi lucrează cu plăcere ca şi cum s-ar odihni. Veţi fi uimiţi de rezultate“, susţine psihologul Maria Verdi,directorul Centrului ReCreation Life din Constanţa.

Copiii urmează cariera unui părinte sau a unei persoane influente

În acelaşi timp, psihologul consideră că visele unui tânăr în ceea ce priveşte specializarea la facultate sau, mai departe, cariera, apar de mici, iar un copil îşi construieşte, în tot acest timp, un întreg sistem de valori care îl îndreaptă către o specializare sau alta. „Admirăm pe cineva bun într-un domeniu, ne dorim să fim ca el. Fiecare copil are un personaj preferat, un model în viaţă. Unele modele sunt preluate din relaţia parentală, alte modele de la personaje ce şi-au pus amprenta în viaţa copilului. Aşa se structurează scenariul personal de viaţă. Personajele preferate din primii ani de viaţă devin modelele noastre de mai târziu. Nu întâmplător, copiii urmează cariera unui părinte sau a unei persoane influente. În alte situaţii, când copilul nu a perceput siguranţă, iubire în relaţia parentală, nu doreşte să continue pe aceeaşi cale. Când copilul şi-a aşteptat părintele acasă, iar el stătea multe ore la job, în mintea lui, locul de muncă al părintelui devine concurentul lui. Va evita acea meserie“, mai completează Maria Verdi.

Marieta ŞTEFAN

Comenteaza acest articol

css.php