Moartea vine tot mai des pe la locul de muncă. Şi numărul salariaţilor răniţi este îngrijorător!

Moartea vine tot mai des pe la locul de muncă. Şi numărul salariaţilor răniţi este îngrijorător!

Conform unei statistici pusă la dispoziţie de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa, în primul semestru al acestui an, totalul accidentelor de muncă a depăşit 100. Dintre acestea, 24 au fost mortale, cu cercetare nefinalizată, iar 60 dintre accidente s-au soldat cu incapacitate temporară de lucru. Tot în primul semestru din anul 2016, a fost înregistrat un accident încadrat în grad de invaliditate şi un incident periculos.

Conform Codului Muncii, angajatorul are obligaţia să asigure toţi salariaţii pentru risc de accidente de muncă şi boli profesionale, în condiţiile legii. De asemenea, angajatorul are obligaţia să organizeze instruirea angajaţilor săi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, a noilor angajaţi, al celor care îşi schimbă locul de muncă sau felul muncii şi al celor care îşi reiau activitatea după o întrerupere mai mare de şase luni. În toate aceste cazuri, instruirea trebuie să se efectueze înainte de începerea efectivă a activităţii. Angajaţii cu contract individual de muncă la un angajator român beneficiază automat de o asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Dreptul la acest tip de prestaţii şi servicii de asigurare încep cu data încheierii contractului de muncă şi până la data încetării acestuia. În cazul bolilor profesionale, dreptul la prestaţiile şi serviciile de asigurare se menţine şi după ce încetează raporturile de muncă sau contractul individual de asigurare. Accidentul de muncă este vătămarea organismului sau intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel putin trei zile, invaliditate ori deces.

60 dintre accidente, cu incapacitate temporară de lucru

De asemenea, accident de muncă este şi accidentul care a avut loc în timpul şi pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la domiciliu şi invers, precum şi accidentul cauzat de activităţi care nu au legătură cu procesul muncii, dacă are loc la sediul angajatorului, indiferent dacă este sediul companiei sau al punctului de lucru, în timpul programului de muncă şi nu se datorează vinei exclusive a accidentatului.

Din păcate, în prima jumătate a acestui an au fost înregistrate peste 100 de accidente de muncă în Constanţa. Conform evidenţelor ţinute de serviciul Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, în primul semestru, totalul accidentelor a fost de 101, din care mortale cu cercetare nefinalizată au fost 24, iar 60 dintre accidente s-au soldat cu incapacitate temporară de lucru, a căror cercetare a fost finalizată. Tot în primul semestru din anul 2016 a fost înregistrat un accident încadrat în grad de invaliditate şi un incident periculos. De asemenea, în perioada 2015 – 2016 au fost înregistrate şase accidente mortale de muncă cu cercetare finalizată, iar în aceeaşi perioadă de timp au fost înscrise nouă accidente mortale în afara muncii cu cercetare finalizată. În ceea ce priveşte statistica bolilor profesionale, nu a fost înregistrat niciun caz.

Marieta ŞTEFAN

3 Comments

  1. Si toate aste penrtu ca totul se face superficial.Seful de punct de lucru ,seful de atelier sau seful de santier lasa totul la latitudinea sefului de echipa,care doar ii pune sa semneze fisa de protectie si registru ,fare sa le citeasca din norme si sa-i intrebe ce au inteles.Si toate aste penrtu ca partonul(in cazul s.r.l)dar si la celelalte firme,li se pare ca pierde din productie daca stau aceea ora sa le citeasca.A doua problema este lipsa mijloacelor de protectie.Se da o pereche de manusi si muncitorul trebuie sa traga de fiare o luna de zile,in loc sa le schimbe când s-au rupt ca si asa sunt de cea ma proasta calitate.Totul este tinut pentru când mai vin controalele pe linie de protectia muncii si PSI.Si te intrebi pentru ce risca salariatul?Doar ca sa-i faca profit patronului si sa-si rise viata?

  2. Doina Pauleanu says:

    Pe str. Callatis nr.4 in dreptul vilei Sutzu se afla o masina Renault albastra abandonata inmatriculata in BG.TX4208HX in care dorm noaptea niste tigani dubiosi prin zona nu se vede niciun politist

  3. Doina Pauleanu says:

    Pe str.Callatis nr.4 in dreptul vilei Sutu este abandonata o masina Renault albastra in care dorm noaptea niste tigani dubiosi masina are nr. TX4208HX Bulgaria in zona nu se vede niciun politist, poate ne ajutati

Comenteaza acest articol

css.php