Primarii, supăraţi foc pe prostituate

Primarii, supăraţi foc pe prostituate

Mulţi primari ai comunelor constănţene se confruntă cu problema neputinţei de a recupera banii datoraţi de femeile de moravuri uşoare la bugetele locale, în urma amenzilor primite de acestea de la poliţişti. Iar acest lucru îi afectează, deoarece apoi Guvernul trimite mai puţin bani în teritoriu, considerându-se că au un procent prea mare de venituri la bugetele locale neîncasate.

Toţi primarii îşi doresc cât mai mulţi bani la bugetele locale, pentru a putea demara mai multe programe de investiţii, în sprijinul cetăţenilor: asfaltări, noi reţele de apă şi canalizare, şcoli, grădiniţe, cămine culturale reabilitate etc. Din păcate, mulţi se plâng şi în acest an că banii de la buget nu le ajung decât pentru funcţionare, pentru proiecte sperând să obţină fonduri de la Guvern sau europene. Dar dacă nu reuşesc să realizeze veniturile stabilite încă de la începutul anului, potrivit proiectului de buget local, apar probleme la rectificările care se mai fac de la bugetul de stat şi banii primiţi sunt puţini. Din această cauză insistă edilii-şefi ca cetăţenii să-şi achite taxele şi impozitele, sperând că vor mai primi ceva bani de la Guvern, cu care să mai poată face ceva prin comune.

La primării apar, însă, şi amenzile pe care le încasează locuitorii, care sunt considerate, de asemenea, venituri la bugetul local şi contează la calcularea procentului de sume neîncasate de la cetăţeni. Amenzi de circulaţie şi altele, dar şi ale prostituatelor. De exemplu, edilul-şef din Mereni este supărat pentru că este presat să recupereze sancţiunile, deşi în cazul damelor de companie, este greu să le găseşti şi să le convingi să-şi achite datoriile. Are trei astfel de femei cu domiciliul pe raza comunei, pe numele cărora tot vin amenzi pentru prostituţie, deşi ele nu mai locuiesc în Mereni, aşa că… prinde orbul, scoate-i ochii.

„Am trei femei de moravuri uşoare care au domiciliul în Mereni şi care au zeci de amenzi venite la Primărie. Dar eu nu am de unde să le iau, ele nu mai locuiesc aici, nu am cum să le oblig în vreun fel să-şi plătească amenzile. Or fi prin Constanţa sau cine ştie unde prin ţară, dar pentru că au domiciliul aici, amenzile vin la noi şi rămânem cu ele neîncasate, aşa că tot noi suntem certaţi, că avem nerealizat un procent mai mare de venituri şi ne taxează când vin banii de la bugetul central“, ne-a declarat Gheorghe Chiriac, primarul din Mereni.

La Cernavodă mai puţine, la Grădina niciuna

Şi edilul-şef din Mihai Viteazu se plânge din cauza acestui fenomen, dar el se declară fericit: nu are decât o prostituată cu domiciliul în comună. Una dar bună, căci la primărie s-au strâns destule amenzi pe numele ei. „În trecut era problema mai mare, căci veneau amenzi pe mai multe nume. Acum nu mai primeşte decât una pentru prostituţie, dar nu stă la noi în comună. Am înţeles că e prin Bucureşti, nu am cum să recuperez eu banii. De unde să o iau, ce să-i fac. Aici n-are casă, n-are masă, doar scrie în buletin că are domiciliul în Mihai Viteazu“, ne-a precizat şi Gheorghe Grameni.

Şi primarul din Cernavodă susţine că a existat o astfel de problemă în urmă cu şase-şapte ani, acum cazurile sunt foarte rare. Aşa că valoarea amenzilor este mică faţă de bugetul pe care îl are acum oraşul, aşa că nu se teme că din cauza prostituatelor va fi afectat bugetul local.

Edilul-şef din Grădina ne-a declarat, însă, că nu are nicio damă de companie în comună, deci nici măcar o amendă de acest fel. Dar ştie că există aceasta problemă în judeţul Constanţa, aşa cum se întâmplă, de fapt, cu toate amenzile. Acestea vin la Primărie, iar edililor li se cere să le încaseze, să găsească pârghii ca contravenienţii să le achite. „Toate amenzile neîncasate pot afecta sumele de echilibru pe care le mai primim de la bugetul de stat. Se face un calcul la începutul anului, cât am încasat din venituri, dacă am rămas cu impozite şi taxe neîncasate sau cu amenzi, la fel şi dacă acestea totalizează un procent de 5%, ne dă mai puţini bani, în general. Nu ar fi mai bine ca cine dă amenzile să le şi recupereze? De ce trebuie să recuperăm noi sumele datorate în urma amenzilor de circulaţie sau pentru prostituţie? Ştiu colegi care au primit amenzi de circulaţie pentru nişte cetăţeni din Republica Moldova care au trecut prin comunele lor. Păi cum ar putea ei să le recupereze?“, ne-a declarat Gabriela Iacobici.

Valentin ISPAS

Comenteaza acest articol

css.php