Se cere pedepsirea vinovaţilor de lipsa medicamentelor din Spitalul de Infecţioase

Se cere pedepsirea vinovaţilor de lipsa medicamentelor din Spitalul de Infecţioase

În urma intervenţiei Federaţiei UNOPA, din această săptămână, la Ministerul Sănătăţii, la Constanţa s-a deblocat situaţia din Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi ieri au apărut medicamentele pentru bolnavii cu HIV/SIDA. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Cristina Schipor, susţine că de miercuri după-amiază au apărut trei dintre acestea, deşi în aceeaşi zi, seara, ne declara că vor veni în ziua de joi. Cel puţin e clar că ieri, de la ora 9.00, pacienţii au putut să-şi ia tratamentul fără de care viaţa le este pusă în pericol. Astfel, medicii au putut să primească liniştiţi bolnavii şi să le aloce medicaţia, fără să le mai fie teamă că vreunii dintre ei se vor enerva şi vor deveni agresivi, aşa cum s-a întâmplat miercuri.

Ieri, însă, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA a transmis o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, primarului interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, directorului Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Cristina Schipor, şi managerului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, Stela Halichidis. Prin aceasta, O.N.G.-ul cere demararea unei anchete în cadrul unităţii medicale de la malul mării, pentru a se depista cauza lipsei medicamentelor necesare tratării bolnavilor de HIV/SIDA din judeţul Constanţa şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Iulian Petre, directorul executiv UNOPA, reaminteşte că, cel mai recent, această situaţie s-a repetat la sfârşitul anului trecut, când aproximativ 400 de pacienţi au fost nevoiţi să întrerupă tratamentul.

„În anul 2015 au mai fost înregistrate şi alte situaţii de întrerupere a tratamentului, la fel, din cauza faptului ca spitalul nu a reuşit să achiziţioneze. În anul 2014 au fost, de asemenea, mari întreruperi ale tratamentului la Constanţa, care au condus chiar la manifestări de protest ale pacienţilor în stradă. La fel, după anul 2010, am avut, anual, situaţii de întrerupere a tratamentului pacienţilor seropozitivi.

Astfel, judeţul Constanta este considerat de Federatia UNOPA un judeţ cu probleme constante în a asigura tratamentul pacienţilor seropozitivi, în condiţiile în care sunt foarte multe judeţe din tară care nu au întrerupt niciodată tratamentul, în condiţiile în care bugetul programului de tratament a fost suficient si permite realizarea de rezerve de protecţie, în condiţiile în care Constanta este judeţul cu cei mai mulţi pacienţi din ţară şi cu o experienţă dovedită a medicilor care îi tratează.

Întreruperea tratamentului pacienţilor seropozitivi este o situaţie extrem de gravă, pentru că se instalează rezistenţa la schema de tratament şi pacienţii ajung în eşec terapeutic şi pierd şansa unor ani de viaţă pe care i-ar fi avut daca schema de tratament ar fi funcţionat“, susţine directorul UNOPA.

Să fie mutaţi la spitalele din Capitală!

Directorul D.S.P. a cerut, deja, o notă informativă spitalului cu privire la stocurile actuale de pastile, numărul de pacienţi, termenul-limită până la care este necesară o nouă comandă de medicamente etc. Iar acesta susţine că, dacă vor mai existe sincope în aprovizionarea cu pilule pentru bolnavii cu HIV/SIDA din Constanţa, aceştia vor fi transferaţi către unităţile medicale din Bucureşti.

În plus, Cristina Schipor ne-a declarat că, împreună cu managerul Spitalului de Boli Infecţioase, va invita reprezentanţii UNOPA la Constanţa, pentru a îi asigura că nu vor mai exista sincope în tratarea persoanelor seropozitive. Aceştia, însă, speră ca totul să nu fie doar la nivel declarativ şi vor cere, în continuare, la Ministerul Sănătăţii un control în unitatea medicală, pentru a fi descoperiţi vinovaţii lipsei de pastile pentru persoanele afectate de HIV.

Valentin ISPAS

4 Comments

  1. SUNT PACIENT CU HIV. AZI 11 MARTIE 2016 NU AM PRIMIT TRATAMENTU. VA ROG SA VERIFICATI CUM E SITUATIA IN REALITATE,NU PE VORBE !!!

  2. Sint un pacient…am prim medicatia doad pt 7zile.Era stabilt faptul k se rezolva cu lipsa periodica a med virale :-/ La ce bun sa urmez trat dak totul sta in bunul plac al mai marilor !la ce.Am sa fac cerere sa refuz medicatia asa hot eu si doar eu cit si cum traiesc.Sint C3+11colaterale,ce rost sa mai aiba sa ramin la mina oamenilor sanatosi ;-(.

  3. Nu ii o solutie asta credema.Daca nu facem nim pt noi insine ;-/ ei, cei sanatosi nu dau doi bani pe…ciumati cum ni se spune far arecunoaste nimeni.Medicatia se elibereaza in Cta de la o clinica nu din spital care face distributia dupa bunul plac si prietenii.Dna director e OM cu suflet ajuta unii din bolnavi dar tre sa avem in vedere face cit poate nu aduce banii/fonduri de acasa.Putem vb in schimb mult de vasnicul fost meneger Rugina si claka dinsului.Dar la ce folos.

Comenteaza acest articol

css.php