Studiu: parizerul are între 3 și 12 E-uri

Studiu: parizerul are între 3 și 12 E-uri

Asociația pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe produse tip Parizer de porc.

În cadrul studiului au fost analizate 17 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: SC. CIA ABOLIV S.R.L., Carrefour Romania S.A., IFANTIS ROMANIA S.A., Kaufland Romania S.C.S., S.C. FOX COM SERV S.R.L., S.C. GOODIES MEAT PRODUCTION S.R.L., S.C. PROFI ROM FOOD S.R.L., SC AGRO-ARDEAL SRL, SC ALDIS SRL, SC Auchan Romania SA, SC Romania Hypermarche SA. 25% dintre produse au menționat pe etichetă, pentru producător, doar țara în care au fost fabricate, respectiv România și Germania.
Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce privește numărul de E-uri, a reieșit faptul că acesta variază între 3 și 12 E-uri.

Produsele cu cel mai scăzut număr de E-uri au fost:

Nume Brand Cod E-uri Nr. E-uri

Cris-Tim Parizer Gostat Gostat E450, E301, E250 3

Cris-Tim Mini Parizer cu Porc 400g Cris-Tim E450, E300, E120, E250 4

Cris-Tim Parizer Taranesc cu Porc, Cris-Tim E450, E300, E120, E250 4

Cris-Tim Parizer Taranesc cu Porc 700g, Cris-Tim E450, E300, E120, E250 4

Selgros Parizer cu Porc 1kg, Selgros E450, E301, E250, E120 4

La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost:

Nume Brand Cod E-uri Nr. E-uri
Fox Parizer mini 500g Fox E450, E451, E621, E300, E326, E445, E407, E425, E415, E250, E262, E120 12
Baroni Mini Parizer cu carne de porc 500g, Baroni, E450, E451, E316, E330, E300, E621, E327, E335, E262, E250 10
Proxi Parizer cu carne de porc 1kg, Proxi E450, E451, E300, E407, E412, E415, E621, E120, E250 9
Carrefour Parizer de porc 500g Carrefour E452, E621, E316, E407, E412, E250, E120, E508 8

E-urile identificate în produsele studiate sunt: E120 – carmin, E250 – nitriti de sodiu, E262 – acetati de sodiu, E300 – acid ascorbic, E301 – ascorbat de sodiu, E316 – izoascorbat de sodiu, E326 – lactat de potasiu, E327 – lactat de calciu, E330 – acid citric, E331 – citrati de sodiu, E335 – tartrati de sodiu, E407 – caragenan, E412 – gumă guar, E415 – gumă xantan, E425 – gumă konjac, E445 – esteri glicerici ai răşinilor lemnoase, E450 – difosfați, E451 – trifosfați, E452 – polifosfați, E508 – clorură de potasiu, E621 – monoglutamat de sodiu.

94.1% dintre produse au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: soia, mustar, telina, grau, lapte, ou, fructe cu coaja tare, susan, lupin.

În ceea ce privește cantitatea, la studiu au participat atât produse cu gramaj calibrat, cât și produse vrac. Dintre produsele calibrate, gramajul acestora a fost cuprins între 400 și 1000g.

Toate produsele au menționat pe etichetă valorile nutriționale, valoare energetică fiind cuprinsă între 166 – 300 kcal/100g.

Produsele conțin grăsimi între 11.12 și 27.78 g/100g , iar două dintre produsele studiate conține doar grăsimi saturate.

Comenteaza acest articol

css.php