Tipic româneşte! Peste 200 de milioane de lei pentru gropi de gunoi şi staţii de sortare pe care nu le folosim!?

Tipic româneşte! Peste 200 de milioane de lei pentru gropi de gunoi şi staţii de sortare pe care nu le folosim!?

Judeţul Constanţa a reuşit să acceseze cele mai mari sume puse la dispoziţie regiunii Sud Est pentru investiţiile pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu, în exerciţiul financiar 2007-2014. S-au atras peste 220 de milioane de euro pentru infrastructura de apă şi apă uzată, iar pentru combaterea inundaţiilor şi a eroziunii costiere, 190 de milioane de euro.

Pentru sistemul de management al deşeurilor s-au realizat proiecte în valoare de 45,5 milioane euro, iar Consiliul Judeţean Constanţa a primit finanţare prin POS Mediu, bani din care s-au închis gropile neconforme, s-au construit altele noi, moderne, staţii de transfer şi de sortare. Niciuna nu este însă funcţională, din cauza unui vid legislativ care afectează toate judeţele din ţară, nu doar Constanţa.
Ieri a fost inaugurată lucrarea prin care s-au construit două staţii de transfer, la Hârşova şi Deleni. Aceste două staţii fac parte din cele două treimi din investiţiile duse la bun sfârşit, restul urmând să fie încheiat pe viitorul Program Operaţional Investiţii Mari 2014-2020.
Întregul proiect de management al deşeurilor a avut şapte compenente, de la colectarea deşeurilor, la realizarea de staţii de transfer (Hârşova şi Deleni), staţii de sortare (Ovidiu şi Tortoman), staţii de tratare mecanobiologice, depozit ecologic etc.
Potrivit managerului de proiect, Adrian Creangă, staţiile de transfer de la Deleni şi Hârşova au fost realizate de firma Alcons Enegeering SRL, valoarea contractului fiind de aproape 5,7 milioane de lei. În cele două staţii vor fi descărcate vehiculele de colectare şi se vor depozita pentru o scurtă perioadă de timp, până când vor fi reîncărcate în maşini de tip lung curier, pentru a fi duse la staţia de sortare şi apoi la depozitul conform de la Tortoman. Până când se va întâmpla acest lucru, va mai trece însă multă vreme, deoarece, niciunul dintre obiectivele realizate până acum nu este funcţional. Şi nu sunt speranţe că vor fi prea curând.
Potrivit specialiştilor, probleme sunt la nivel naţional, din cauza faptului că legislaţia achiziţiilor publice, recent modificată, nu are norme de aplicare. Asta înseamnă că multe proceduri de achiziţie lansate de ceva vreme nu se pot finaliza, aşa cum este cazul selecţiei constructorului pentru staţia de sortare şi tratare mecanobiologică de la Ovidiu, pentru care nu mai există şanse să fie realizată pe POS mediu.
În aceste condiţii, organismul intermediar POS Mediu de la Galaţi a aprobat deja finanţarea investiţiilor rămase din programul POIM. Este vorba despre staţia de la Ovidiu, dar şi drumurile de acces la trei dintre staţii, cele de la Ovidiu, Tortoman şi Deleni. Dar, chiar dacă şi aceste obiective ar fi fost gata la timp, niciuna dintre staţii nu ar fi putut fi pusă în funcţiune, în lipsa unor operatori. Şi pentru aceştia trebuie făcute licitaţii, iar când îşi vor începe activitatea vor fixa tarife, urmând să includă şi sumele pe care Consiliul Judeţean Constanţa, beneficiarul sistemului de management al deşeurilor, trebuie să le recupereze.

Netty DUMITRACHE

Comenteaza acest articol

css.php