TOPUL facultăţilor INUTILE

Culmea admiterii în facultăţi: absolvenţii de liceu caută specializări care nu îi ajută la angajare. În medie, opt candidaţi se luptă pentru un loc la facultăţi precum administrarea afacerilor sau jurnalism, deşi pe piaţa forţei de muncă nu se caută nici administratori şi nici jurnalişti. Concurenţa este cel puţin dublă faţă de facultăţile care contează pentru angajatori, potrivit Realitatea TV.

Absolvenţii de liceu vor să se facă administratori de afaceri şi jurnalişti: 12 candidaţi pe un loc sunt la specializarea administrarea afacerilor şi 8 candidaţi pe un loc, la jurnalism. Pe piaţa muncii se caută însă alte specializări.

 

Angajatorii caută specialişti IT şi ingineri din toate domeniile. Însă la Universitatea Politehnică din Bucureşti doar 4 candidaţi luptă pentru un loc, o concurenţă de 3 ori mai mică decât la o specializare precum administrarea afacerilor. Şi, bineînţeles de medici este nevoie în România, dar mai ales în Europa, unde salariile sunt mult mai mari. Aici, la Facultatea de Medicină, concurenţa este la fel, de 4 candidaţi pe un loc. Mai mult, pentru a fi admişi la astfel de facultăţi, candidaţii sunt supuşi şi unor examene.

 

La admiterea din acest an există şi o excepţie. La Facultatea de Limbi străine, specializarea limbi moderne aplicate, concurenţa este de aproape 80 de candidaţi pe un loc. Este de înţeles atâta timp cât aici se intră pe baza notelor de la bacalaureat, iar absolvirea acestei facultăţi aduce şi un loc sigur de muncă în instituţiile europene sau ca translator.

 

Universităţile de stat au în aceste an 90 de mii de locuri bugetate şi cu taxă. Iar cifra de şcolarizare nu se stabileşte în funcţie de cerinţele pieţei muncii, ci în funcţie de numărul de profesori şi dotări.

realitatea.net

Comenteaza acest articol

css.php