Tratament naturist cu ceai roşu

Tratament naturist cu ceai roşu

Ceaiul rooibos (tufiș roșu) se obține din frunzele verzi și lucioase ale arbustului Aspalathus linearis. După procesare, frunzele își schimbă culoarea în roșu. În Africa de Sud, locul de origine, băștinașii consumă ceaiul roșu de mii de ani, datorită proprietăților sale medicinale. La noi, este cunoscut mai ales grație gustului plăcut, iar în ultimul timp a început să fie recomandat de fitoterapeuți datorită proprietăților care ajută la protejarea inimii.

Sursă generoasă de antioxidanți
În ceaiul roșu au fost identificate aproximativ 9. 000 de flavonoide, multe dintre ele prezente, în general, și în alte plante. Dintre toți antioxidanții pe care îi conține, 2 sunt mai deosebiți: aspalatin și nothofagin, care combat radicalii liberi și protejează inima.

Rooibos este unic tocmai datorită conținutului de aspalatin, fiind singura plantă de pe glob care conține acest antioxidant, din ceea ce s-a descoperit până acum. În corpul uman, substanța joacă un rol protector împotriva compușilor care pot cauza cancer sau care pot afecta starea celulelor corpului.

În plus, acest compus contribuie la reglarea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea circulației sângelui și la menținerea sănătății inimii. De asemenea, ceaiul roșu are un conținut mare de minerale esențiale  organismului (calciu, fier, potasiu, magneziu și zinc), dar și de vitamine (A, C și E).

Reduce tensiunea arterială și colesterolul
Datorită faptului că nu conține cofeină, ceaiul roșu poate fi băut și de copii sau de femeile însărcinate, fiind recomandat de unii specialiști chiar în alimentația sugarilor cu intoleranță la lactoză. Grație conținutului nutrițional, ceaiul este indicat pentru protejarea sistemului imunitar, reducerea riscului de îmbolnăvire la persoanele cardiace sau care au hipertensiune arterială.

Pentru rezultate optime se recomandă consumul de 4-6 cești de ceai pe zi, timp de 6 săptămâni. Rooibos conține crisoeriol, un flavonoid cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare care îmbunătățește circulația sângelui și reduce colesterolul. De asemenea, compusul blochează activitatea anumitor enzime care sunt cunoscute ca fiind declanșatoarele unor boli cardiovasculare.

Alte beneficii ale plantei
·         Remediu pentru bolile respiratorii. Ceaiul roșu este un bronhodilatator (substanță care dilată bronhiile și bronhiolele), ducând, astfel, la creșterea fluxului de aer la plămâni și ușurând respirația. De aceea poate fi folosit pentru combaterea simptomelor astmului.

·         Previne și tratează osteoporoza, durerile articulare și artrita. Conținutul ridicat de minerale, inclusiv mangan, calciu și fluor, menține sănătatea oaselor și a dinților, ajutând la prevenirea durerilor articulare, a osteoporozei și artritei. Manganul stimulează producția unor enzime în organism care ajută la construirea masei osoase.

·         Ajută la prevenirea diabetului zaharat de tip 2. Datorită conținutului de aspalatin, glucoza este mai rapid absorbită în mușchi.  Acest tip rar de antioxidant îmbunătățește rezistența la insulină în organism. Cei cu antecedente familiale de diabet zaharat pot bea preventiv ceai roșu, dat fiind că acesta nu are contraindicații.

clicksanatate.ro

Comenteaza acest articol

css.php