Un elev cu retard mental cauzat de sindromul Down a luat examenele de la bac mai ușor decât colegii normali

Clujeanul Mihai Moceanu a reușit să promoveze examenul de Bacalaureat cu o notă ce s-a apropiat de șapte. Vrea să-și continue studiile pentru că visează să devină preot pentru a-i ajuta pe alții.

Materia preferată a tânărului este geografia, asta pentru că îi place să călătorească.”Țin minte de excursia din Franța, când m-am băgat în apă și era cam rece. Sau de excursia din Grecia”, povestește Mihai Moceanu pentru reporterii de la publicația Citynews. În prima sesiune a examenului maturității 45% dintre elevii “normali” nu au trecut de teste.

Chiar dacă este considerat “Minunea de la Bacalaureat”, tânprul este decis să continue studiile, pentru că visează să devină preot. “Îmi place să citesc foarte mult Biblia și vreau să aleg calea teologică. Mă rog în fiecare zi la Dumnezeu să mă ajute pe mine și pe mama mea. După vacanță trebuie să învăț din nou, dar vreau, îmi doresc foarte tare să fac asta!”, a mai adăugat Mihai pentru reporteri.

Mihai Moceanu va primi, din partea Primăriei Cluj-Napoca, 1.000 de lei, premiu pentru performanţa sa incredibilă.

Până și tatăl l-a părăsit din cauza bolii

Sindromul Down (trisomie 21) reprezintă o afecțiune cromozomială (o afecțiune din naștere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar. Nou-născutul cu trisomie 21 are talia și greutatea sub limita normală corespunzatoare vârstei.

Pacienții cu sindrom Down prezintă retard mental care poate varia de la mediu la sever.

În lume, unul din opt sute de copii se naște cu acest sindrom. Numărul total al celor afectați la nivel global este estimat la 40-50 de milioane. În anul 2006, în România existau peste 35.000 de astfel de persoane.

EVZ.ro

Comenteaza acest articol

css.php