Valentin Saghiu, afaceristul ce a reuşit şi în administraţia locală

După ce a lucrat într-o multinaţională şi a avut succes cu propria afacere, acum vrea să facă din Murfatlar unul dintre cele mai atractive oraşe turistice

Valentin Saghiu, primarul oraşului Murfatlar, este unul dintre cei mai tineri edili din administraţia constănţeană, este ambiţios şi pus pe treabă. A intrat în politică şi administraţie de doar un an, iar acest lucru îi dă energia necesară pentru aducerea de fonduri la bugetul local. Recunoaşte că are tot mai puţin timp liber, întrucât se concentrează pe proiectele sale, iar unul dintre cele mai ambiţioase este promovarea turistică a oraşului Murfatlar. Despre planurile pe care le are, dar şi despre ceea ce a făcut edilul din Murfatlar înainte de a fi ales primar şi care sunt motivele pentru care a intrat în „hora politico-administrativă“, puteţi afla din interviul pe care Valentin Saghiu l-a acordat pentru „Observator de Constanţa“.

Reporter: Pentru cei care nu vă cunosc, vă rog să vă prezentaţi.

Valentin Saghiu: Ca studii şi pregătire profesională, am făcut Academia Navală Mircea cel Bătrân şi m-am specializat în studii de economie, întrucât am absolvit A.S.E.-ul. Le sunt recunoscător părinţilor mei, care mi-au dat o educaţie bună şi le mulţumesc din toate punctele de vedere. Am reuşit să mă descurc singur în viaţă şi să îmi creez propriul meu venit de la 16 ani. La început am lucrat la companii multinaţionale, iar ulterior, în urmă cu aproape zece ani, mi-am făcut propria firmă. Pe atunci aveam 25 de ani. Firma a avut succes şi suntem încă pe piaţă. Este vorba de Teresa La Cucharacha din staţiunea Mamaia, care cu mândrie o spun, este un brand pentru România şi asta spune mult despre oamenii care s-au implicat în formarea lui. De asemenea, cred ca asta arată că eu sunt o persoană constantă, că de-a lungul timpului mi-am organizat munca în cel mai bun mod.

R.: De ce v-aţi orientat spre administraţie?

V.S.: În administraţie lucrez de un an de zile, motivat de faptul că, în momentul în care m-am mutat în Murfatlar, în anul 2008, atunci când am decis să-mi fac casă aici, am văzut că este nevoie de o persoană care să aibă grijă de acest oraş, de un gospodar. La acel moment, acest gospodar nu exista şi nici nu era o conexiune între administraţia locală şi cetăţeni. Îmi părea rău că în oraşul meu nu există nimic şi nici nu se întâmplă nimic. Toată lumea mi-a spus că, dacă sunt un bun organizator şi pot să-mi dezvolt propria mea afacere, care merge în mediul ăsta de afaceri, nu ar trebui să-mi fie greu să mă implic în viaţa administrativă. Aşa am luat decizia, mai ales după ce m-am lovit şi de alte probleme: nu am putut să-mi pietruiesc strada, am rămas de multe ori înzăpezit, fără apă sau alte utilităţi.

R.: Aţi găsit în administraţie ceea ce aţi sperat?

V.S.: Din punctul meu de vedere, administraţia publică este asemenea unei afaceri personale. Nu vreau să fiu înţeles greşit. Aici nu este vorba despre propria mea afacere, ci doar că primarul trebuie să fie un foarte bun administrator, să ştie că fiecare bănuţ încasat de la cetăţean se duce tot în folosul lui. Fiecare activitate în parte are şi cheltuieli, dar şi venituri. Toate facturile, contractele le-am luat la analizat, tocmai pentru a reduce din cheltuieli, pentru a avea mai mulţi bănuţi pentru oraş. Pare un lucru simplu, la prima vedere, însă sunt absolut necesare.

R.: Merită tot acest efort?

V.S.: Atâta timp cât am luat decizia asta, consider că a fost cea mai bună alegere. Din punctul acesta de vedere, respectiv al timpului petrecut la serviciu, programul şi timpul meu liber de dinainte nu mai sunt, însă mă descriu ca o persoană care, în momentul în care am luat o decizie, nu voi renunţa niciodată. De obicei, ceea ce îmi propun, realizez! Am plecat pe drumul acesta, nu mă voi plânge! Mergem mai departe şi dăm 100% randament în ceea ce facem!

R.: Care sunt priorităţile pentru oraşul Murfatlar? Ce aţi început să faceţi şi ce urmează să se întâmple în oraşul pe care îl coordonaţi?

V.S.: Vreau ca, din acest mandat, să se vadă primele rezultate deşi, vă spun sincer, că nu este deloc uşor. Îmi doresc foarte mult ca centrul oraşului Murfatlar, acolo unde ajunge toată lumea, să fie un oraş al florilor, un oraş, curat, lumea să fie cu zâmbetul pe buze şi noi lucrăm la proiectul acesta.

R.: Vă doriţi ca Murfatlarul să fie recunoscut ca şi un oraş turistic. Există şi un proiect în sensul acesta?

V.S.: Murfatlarul este un oraş turistic pe harta celor care vin în croazieră, cu maşinile sau cu avionul. Doar că turiştii care vin pe litoral, nu ştiu, la acest moment, toate beneficiile din această zonă. Îi aşteptăm, cu drag, pe toţi, însă, din păcate, în prezent, nu avem puse la punct toate traseele turistice: de la infrastructură şi până la toate proiectele pe care le avem în derulare, oraşul nu este încă pregătit ca aceşti turişti să viziteze toate frumuseţile noastre. Avem o rezervaţie naturală, o mânăstire, monumentul rupestru, dar în aceeaşi zonă avem şi groapa de gunoi… De aceea, vă spun că lucrurile acestea trebuie să fie strâns legate. În 2015 se va închide groapa de gunoi şi atunci vom putea introduce punctele de interes în circuitul turistic. Rezervaţia Fântâniţa este, la acest moment, punctul turistic ce poate fi vizitat la Murfatlar, la fel şi Crama, unde se pot delecta cu o degustare de vinuri şi cei mai mulţi aleg să meargă acolo. Beneficiile oraşului legate de turism sunt mult mai vaste, dar totul se leagă şi de alte lucruri la care lucrăm şi care nu depind doar de administraţia locală, inclusiv o infrastructură modernă.

R.: Dacă aceste proiecte nu le veţi duce spre finalizare până la finalul acestui mandat, există posibilitatea să nu mai intraţi în competiţia electorală pentru un al doilea mandat?

V.S.: Dacă nu finalizez ceea ce mi-am propus, respectiv tot ceea ce ţine de mine, toate fiind planuri serioase ale activităţii mele administrative, atunci îmi asum acest lucru şi nu sunt în stare să fac bine oamenilor, că nu aici este locul meu, că nu mi se potriveşte funcţia de primar şi administrator al unui oraş.

R.: Ce ne puteţi spune despre familia dvs.?

V.S.: Despre familie vă pot spune că sunt un tată fericit, un soţ fericit. Am avut grijă să îmbin partea profesională a vieţii mele cu cea de familie, aşa încât toată lumea să fie mulţumită. Soţia mea este o femeie răbdătoare şi dacă a înţeles modul în care lucrez, atunci aprecierea mea este tot mai mare, în ciuda faptului că lipsesc uneori de acasă.

R.: În timpul liber – cel pe care îl mai aveţi – ce vă place să faceţi?

V.S.: În timpul liber, cel mai mult îmi place să fac sport şi consider că fiecare persoană ar trebui să facă sport. Nu poţi avea o minte limpede, nu poţi să gândeşti clar. Când fac sport mă relaxez cel mai bine! Joc volei, tenis de câmp, îmi place să înot. Vacanţa de anul acesta va fi la mare, deşi iubesc muntele, însă nemaiavând timp de deplasări, ne rezumăm doar la plan local… poate anul viitor mai mult.

R.: Familia ce spune despre toată această activitate a dvs.?

V.S.: Primesc înţelegere din partea familiei, a apropiaţilor şi, mai mult decât atât, băiatul cel mic s-a născut în ziua în care am câştigat alegerile. Din punctul acesta de vedere sunt o persoană care a plâns de două ori de bucurie în aceeaşi zi, din motive diferite. Nu ştiu la câţi oameni li se întâmplă asta, dar este o senzaţie deosebită, nu am cuvinte s-o descriu.

R.: Ce vă doriţi pentru copii?

V.S.: Siguranţă. Acea siguranţă pe care toată lumea şi-o doreşte, dar care, din păcate, în România nu există. Poate că sunt oarecum filosof acum, însă la vârsta pe care o am, aşa cred. Românilor le lipseşte acea siguranţă lunară şi sigur fac referire la partea financiară. Fiecare munceşte, dar nu se ştie ce se va întâmpla peste o lună, peste două luni. În schimb, aţi văzut în afară cât sunt oamenii de relaxaţi, chiar dacă rămân fără locul de muncă. Ei, acelaşi lucru îl doresc şi eu pentru copiii mei: când se vor face mari ca statul român să îşi permită să ţină tineretul şi să aibă acea relaxare mintală. La noi, din păcate, nebunia se bazează pe această nesiguranţă şi văd asta în viaţa tuturor celor cu care discut şi asta duce în haos şi vicii.

R.: Care ar fi rezolvarea?

V.S.: Cel mai mult îmi doresc ca statul să pună pe primul loc viaţa tinerilor. Fiecare să facă ceea ce îi place şi să fie sprijinit în fiecare demers pe care şi-l doreşte.

R.: V-aţi dori o carieră politică peste câţiva ani când consideraţi că aţi finalizat strategia de dezvoltare şi modernizare a oraşului Murfatlar?

V.S.: Nu mi-ar plăcea să ajung în Parlament! Asta vă spun din start… Eu am intrat în această horă politico – administrativă pentru că tot timpul am apreciat unitatea celor de la Constanţa, a echipei PSD. Eu am făcut parte din această echipă şi nu ca şi membru de partid. I-am cunoscut din exterior şi am văzut altfel cum decurg lucrurile. Sper din suflet să le dea Dumnezeu putere pe toate planurile şi să fie la fel de bătăioşi şi să facă pentru judeţul Constanţa lucruri bune, la fel ca şi până acum. Eu am luat aceste lucruri bune de la echipa PSD şi acesta spun că ar fi principalul motiv pentru care am acceptat provocarea. Şi vă mai spun că acum îi înţeleg şi pe ei cât de greu le este!

R.: Peste 10-15 ani ce vă vedeţi făcând?

V.S.: Merg pe acelaşi principiu: să am grijă de oameni! Nu ştiu acum din ce punct de vedere, dar tot pentru oameni voi lucra. De acolo mă încarc eu cu energie.

R.: Un mesaj pentru cetăţenii care au încredere că veţi face din Murfatlar ceea ce ei îşi doresc.

V.S.: Am acelaşi entuziasm pe care l-am avut în prima zi când am ajuns la Primărie, la fel şi forţa de muncă pe care am promis-o şi să se bazeze pe mine în proiectele despre care am vorbit că vor fi duse la îndeplinire.

Mihaela TÎRPAN

Comenteaza acest articol

css.php