Vii cu ambulanta, ai prioritate in Urgenta

Pacientii care au o urgenta, dar nu au ajuns la spital cu ambulanta, asteapta cu orele randul la consult

In tot acest timp, constantenii care, desi au afectiuni minore, au venit cu ambulanta au prioritate

Numarul solicitarilor la Ambulanta s-ar injumatati, daca medicii de familie ar institui un sistem de permanenta pentru pacientii de pe listele lor

Lipsa de organizare duce la cheltuirea banului public in mod necontrolat, desi acest lucru nu se vede intotdeauna, chiar daca ne aflam intr-o perioada in care guvernanti incearca sa reduca cheltuielile bugetare. Asa se intampla si in sistemul de sanatate, unde mai-marii ministerului, dar si reprezentantii institutiilor abilitate din teritoriu nu vor sa gaseasca o solutie optima care sa vina si in sprijinul pacientilor, dar sa si economiseasca banul public. Daca dupa Revolutia din 1989, multe sectoare din Romania s-au modernizat, medicina a ramas cu zeci de ani in urma. Exceptie face, aici, sectorul privat, unde s-a investit foarte mult. In judetul Constanta sunt evidente dotarile din cadrul Serviciului de Ambulanta si din anumite sectii ale Spitalului Judetean Constanta, e drept, foarte putine.

Numarul solicitarilor de la Serviciul de Ambulanta Constanta (SAC) ar putea scadea la jumatate, daca medicii de familie din judet ar asigura serviciul de permanenta. Acesta nu este singurul sector a carui activitate ar putea fi descongestionata, daca medicii de familie ar avea un program in care pacientii sa-i poata gasi la cabinete inclusiv sambata si duminica sau chiar pe timpul noptii. Situatia se regaseste si la Urgenta Spitalului Judetean Constanta, care de obicei, dupa ora 16.00, se aglomereaza, ora de la care medicii de familie nu mai sunt de gasit la cabinetele individuale. Miile de constanteni de pe listele medicilor de familie se prezinta, astfel, la Urgenta pentru afectiuni minore si stau ore in sir in fata cabinetelor din Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Clinic de Urgenta Constanta, pentru a beneficia de primul ajutor. Timpul de asteptare in UPU se ridica la cateva ore, pentru ca aproape toti constantenii care au nevoie de ajutor de specialitate nu-si pot contacta medicul de familie intrucat acesta si-a terminat programul, dar si pentru ca in UPU au prioritate toate cazurile care sunt venite cu Serviciul de Ambulanta Constanta. Asta, in conditiile in care alti pacienti, care, poate, sufera de afectiuni mai grave, daca au ajuns cu masina proprie, sunt siliti sa astepte. Acest lucru se intampla pentru ca in UPU nu se face trierea pacientilor in functie de gravitatea situatiei fiecaruia. Nu toti pacientii veniti cu Ambulanta sunt in stare grava, ci exista persoane care apeleaza la SAC pentru a ajunge mai usor si pentru a avea prioritate in Unitatea de Primire Urgenta. Multi dintre acestia ar putea fi asistati de un medic de familie.

Serviciu de permanenta la medicul de familie?

Seful Serviciului de Ambulanta din Constanta, doctor Vasile Popescu, spune ca „intr-adevar, daca ar exista un serviciu de permanenta al doctorilor de familie, numarul celor care solicita serviciile medicale de urgenta ar scadea la jumatate”. Acesta a recunoscut ca, de cele mai multe ori, in Unitatea de Primiri Urgente a spitalului ajung cazuri care sunt de competenta medicului de familie.

Medicii specialisti din judetul Constanta spun ca in Ungaria, Germania, Austria toti medicii de familie au contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si trebuie sa asigure permanenta pentru pacientii inscrisi pe listele lor, iar medicii curanti sunt controlati riguros de institutiile carora li se subordoneaza. Nu este foarte greu de sesizat ca la noi lucrurile stau exact invers: reprezentatii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, cei ai Directiei de Sanatate Publica ii roaga, aproape ii implora pe medicii de familie sa-si faca treaba, dar despre un serviciu de permanenta cred ca nici nu poate fi vorba. Medicii specialisti sunt de parere ca intr-o localitate cu 7-8 mii de oameni, unde exista 3 medici de familie, acestia ar putea sa faca de permanenta dupa un grafic bine stabilit, asa cum, de altfel, fac toti doctorii Spitalului Judetean Constanta si cei ai Serviciului de Ambulanta Constanta.

O alta situatie pe care reprezentantii institutiilor competente nu au luat-o in calcul este aceea ca multi pacienti sunt adusi din comunele sau satele foarte indepartate ale judetului, la Spitalul Clinic de Urgenta din Constanta, pentru afectiuni minore, care ar putea fi rezolvate de medicul de familie din zona. Partea cea mai neplacuta este legata de faptul ca, de cele mai multe ori, batranii, dar nu numai ei, dupa ore de stat in Spitalul Judetean Constanta, pentru investigatii medicale, nu au bani sa se intoarca acasa si, mai mult decat atat, nici pentru reteta prescrisa de medicii din spital. Fireste ca acesti pacienti, din cauza saraciei, vor ajunge din nou in Urgenta Spitalului Constanta si, cel mai probabil, tot cu ambulanta.

Marieta IORGA

Comenteaza acest articol

css.php