Vineri, 13, pentru Dumitru Moinescu

Fostul primar al municipiului Medgidia a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului.
Moinescu este acuzat ca a intervenit intr-un scandal ai carui protagonisti au fost doua gasti de romi din oras.

Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta a finalizat cercetarea in dosarul care il are drept inculpat pe ex-edilul de la Medgidia, Dumitru Moinescu, si despre care cotidianul „Observator“ a relatat, la momentul producerii evenimentului. Dupa ce au audiat zeci de martori si au verificat zeci de declaratii, procurorii au decis ca au suficiente probe pentru a-l trimite in judecata pe fostul primar. 

Fapta s-a petrecut in aprilie 2006, cand Moinescu era mai-marele Medgidiei si, desi initial a fost cercetat in acelasi dosar cu o gasca de scandalagii din oras, cauza in care era implicat el a fost disjunsa si s-a inceput o cercetare separata.

Scandal cu bate, sabii si cutite

Scandalul ai carui actori au ajuns deja dupa gratii, cu pedepse pentru ultraj contra bunelor moravuri, loviri si alte violente, s-a petrecut in data de 9 aprilie 2006 si i-a avut drept capi pe fratii Marian si Titi Nicolae, alaturi de gasca lor, „tinta” acestora fiind localul lui Ferat Cherim. Inarmati cu o furca, bate, sabii, cutite si un pistol, fratii Nicolae si gasca au atacat discoteca Teacher`s, au spart tot ce le-a iesit in cale si au facut praf doua autoturisme ale lui Ferat Cherim.  Imediat ce gealatii s-au potolit, la locul incidentului a sosit Moinescu, insotit de seful politiei Medgidia, cms. Lilian Buzea. Martorii care inca erau prezenti in discoteca i-au reprosat primarului ca cei care provocat scandalul sunt oamenii lui, iar Moinescu a incercat atunci sa minimizeze incidentul, cerandu-i lui Ferat sa curete locul, fara sa faca prea multa zarva pe marginea subiectului, pentru „a nu face orasul de rusine”.  

Incercarea de musamalizare a incidentului s-a petrecut chiar in biroul din Primarie al lui Moinescu, unde cei care il provocasera si-au gasit adapost, in timp ce erau cautati de oamenii legii, si la ea au luat parte atat batausii, cat si victimele – patronul discotecii, Daniel Tudor, impreuna cu doi prieteni – dar si seful Politiei, cms. Buzea. Cazul devenise insa vizibil, iar politistii au fost chemati sa continue cercetarile, asa ca, in dupa-amiaza aceleiasi zile, o echipa de la Investigatii Criminale, condusa de cms. Constantin Radoaca, si mascati de la DIAS au descins la locuintele fratilor Nicolae si la Ilie Arghir, cu mandate de perchezitie, pentru ca aveau informatii ca acestia au adevarate arsenale de lupta acasa si ca pregatesc o noua ofensiva impotriva lui Ferat. Rudele si vecinii fratilor Nicolae, toti, de etnie roma, au avut insa grija si l-au anuntat din  nou pe Moinescu de ceea ce se intampla. Asa incat primarul si-a facut aparitia in curtea familei Nicolae, cu intentia de a-i impiedica pe politisti sa duca la bun sfarsit perchezitia. 

Incitati de prezenta protectorului, romii care, pana atunci, statusera cuminti au navalit pur si simplu peste politisti. Doar dupa ce i-au prezentat lui Moinescu mandatul de perchezitie spiritele s-au calmat, iar oamenii legii si-au putut duce la bun sfarsit sarcina.

Nici dupa acest incident Moinescu nu a renuntat la a-si apara amicii, asa ca a mai facut un pas: a mers la Parchet, cu intentia de a vorbi cu procurorul care se ocupa de caz. Pentru anchetatori, implicarea lui Moinescu in incercarea de a sterge partea penala a scandalului de la discoteca Teacher`s a constituit un motiv suficient pentru a-l acuza de favorizarea infractorului, fapta care este pedepsita de Codul Penal cu inchisoare de la 3 luni la 7 ani. In apararea sa, Moinescu le-a explicat procurorilor ca a actionat in calitate de primar si de presedinte al Comisiei de Siguranta si Ordine Publica, insa nici una din aceste functii nu avea vreo legatura cu ancheta, care se derula pe cale penala si in care el nu avea voie, sub nici o forma, sa intervina.  

Netty Dumitrache

Comments are closed.

css.php