Week-end dupa gratii

Recursul inaintat de fostul sef al ISU „Dobrogea”, gen. Petre Trandafir, si col. Neculai Coman, prim-adjunct, va fi judecat luni.
Cei doi sunt acuzati ca falsificau lucrarile celor care doreau sa se angajeze subofiteri la ISU.
Col.dr. Neculai Coman a fost suspendat din functie pana la definitivarea procesului si hotararea situatiei juridice a acestuia.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor judeca luni, 1 iunie, recursul declarat de generalul (r) Petre Trandafir, fost inspector sef al ISU „Dobrogea”, si colonelul Neculai Coman, actual prim-adjunct al aceleiasi institutii, impotriva arestarii preventive dispusa in data de 28 mai. Potrivit reprezentantilor ICCJ, recursul va fi judecat de Completul de 9 judecatori al instantei supreme, iar decizia va fi definitiva. La data de 28 mai 2009, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus masura arestarii preventive, pe termen de 29 de zile, fata de cei doi. Prim-adjunctul sefului ISU „Dobrogea”, col. Neculai Coman, si fostul sef al institutiei, gen. Petre Trandafir, care s-a pensionat in luna iunie a anului trecut, sunt acuzati ca falsificau lucrarile celor care doreau sa se angajeze subofiteri la ISU, in sensul declararii ca admisi in urma examenului a unor candidati nepregatiti. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari – ii cerceteaza pe cei doi ofiteri pentru instigare la infractiunea de fals intelectual in forma continuata, instigare la infractiunea de uz de fals in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Fraude la examen

Din cercetarile efectuate s-a stabilit ca, in cursul lunii august 2007, cu ocazia desfasurarii concursului pentru ocuparea unor posturi de subofiteri in cadrul ISU „Dobrogea”, Trandafir si Coman (cel din urma, presedinte al comisiei de examen) le-au ordonat unor subordonati, membri ai comisiilor de examen la proba scrisa, sa faca demersuri pentru ca un numar de peste 120 de candidati, pe care i-au nominalizat, sa promoveze in mod fraudulos examenul respectiv. Astfel, lucrarile scrise ale celor peste 120 de candidati au fost falsificate de catre membrii comisiei de corectare, acestora fiindu-le acordata nota maxima sau punctaje foarte mari, fiind, in final, declarati admisi in mod fraudulos. In consecinta, la subunitatile unde au fost declarati admisi cei peste 120 de candidati au fost identificati, pana in prezent, 35 de candidati care, desi au obtinut peste media 7,00, au fost declarati respinsi, deoarece locurile acestora au fost ocupate de candidatii ale caror foi de concurs au fost falsificate. Dintre candidatii declarati respinsi in mod incorect, 27 s-au constituit parte civila in procesul penal, prejudiciul estimat fiind de peste 1.000.000 RON.

Suspendat din functie

Potrivit purtatorului de cuvant al ISU „Dobrogea”, sergent major Paula Anghel, in urma masurii dispusa de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul inspectorului sef al ISU „Dobrogea”, col.dr. Neculai Coman, a fost suspendat din functie, pana la definitivarea procesului si hotararea situatiei juridice a acestuia. Totodata, avand in vedere faptul ca ISU „Dobrogea” asigura coordonarea activitatilor de prevenire, monitorizare si gestionare a situatiilor de urgenta, pentru indeplinirea tuturor atributiilor ce ii revin, iar prin actul de comanda sa se asigure, in mod profesionist, punerea in aplicare intr-o conceptie unitara, la nivel judetean, a legislatiei in vigoare din domeniile apararii vietii, bunurilor si mediului inconjurator, s-au efectuat reorganizari la nivelul structurilor Inspectoratului. Astfel, incepand de ieri, inspectorul sef al ISU „Dobrogea”, col. Viorel Costache, este secondat de catre col. Traian Oprea, imputernicit in functia de prim-adjunct al inspectorului sef, si de col. Viorel Jianu, imputernicit in functia de adjunct al inspectorului sef. Pe de alta parte, referitor la functiile detinute de cadrele militare arestate preventiv pentru 29 de zile, la data de 13 mai 2009, Paula Anghel mai precizeaza ca atributiile si responsabilitatile lor profesionale au fost preluate de alti ofiteri inca din momentul punerii la dispozitie a ofiterilor anchetati de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Masurile au fost luate pentru ca actiunile planificate si misiunile in diferite situatii de urgenta sa nu fie afectate.

Daniela MOLDOVEANU

Comenteaza acest articol

css.php