Ziua Internațională a Bolii Celiace. La Constanța, 30 de copii sunt diagnosticați anual cu o astfel de boală

Ziua Internațională a Bolii Celiace. La Constanța, 30 de copii sunt diagnosticați anual cu o astfel de boală

ASOCIATIA ROMANA pentru INTOLERANTA la GLUTEN (ARIG) lanseaza, astazi, de Ziua Internatională a Bolii Celiace, strategia pentru urmatorul an (16 mai 2017-16 mai 2018). Strategia cuprinde dezvoltarea proiectului pentru Legea Celiacului, cresterea gradului de informare asupra bolii pentru o diagnosticare rapida si corecta, organizarea de grupuri suport pentru pacienti, elaborarea primului Ghid de produse Gluten Free din Romania, initierea colaborarii cu producatorii de alimente pentru crearea de linii de productie separate pentru produsele fara gluten (fara pericolul contaminarii) si etichetarea corespunzatoare a acestora.
Misiunea ARIG este de a creste calitatea vietii pentru persoanele cu boala celiaca, marginalizate social din cauza dietei restrictive si a costului ridicat al acesteia (dieta fara gluten creste costul cosului lunar pentru o familie cu aproximativ 50%, crestere calculata ca procent din cosul de consum pentru o familie medie corelat cu pretul produselor de bază etichetate fără gluten).
Singurul tratament pentru boala celiacă este DIETA STRICTA fara gluten. Boala celiaca nu se vindeca niciodata, insa pacientii pot avea o viata normala, daca respecta regimul, starea lor de bine fiind conditionata de excluderea totală a glutenului din alimentatie. Evitarea contaminarii joacă cel mai important rol in respectarea regimului.

Potrivit estimarilor Centrului Regional de Management al Bolii Celiace Bucuresti, aproximativ 30.000 de copii din Romania au boala celiaca.
Pentru a ne asigura că drepturile copiilor cu boală celiacă sunt respectate, am inițiat colaborarea cu Inspectoratul Școlar General, alături de care ne dorim derularea unei campanii de informare în școli despre boala celiaca, in anul scolar 2017-2018.
La Constanta, numarul copiilor inregistrati anual cu boala celiaca este de peste 30, iar numarul adultilor nu se cunoaste. Dr. Adriana Luminita Balasa, medic primar pediatru, supraspecializare în gastroenterologie pediatrica, recomanda persoanelor cu simptomele enumerate mai sus sa se adreseze medicilor de familie pentru a obtine bilet de trimitere catre Sectia de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Judetean Constanta “Sfantul Andrei”.

Comenteaza acest articol

css.php